Kínában élő magyarok

A kínaiakról és a magyarokról is azt tartják, hogy a világ minden pontján könnyen beléjük futhatunk. A kínaiaktól számarányuk miatt persze az lenne meglepő, ha nem lennének mindenhol ott, talán ezért is született az első Marsra leszálló expedició űrhajósairól és egy kínai boltról az alábbi vicc, de annak mekkora valószínűsége volt, hogy Kína első autótulajdonosa egy magyar legyen? Sőt, egyből az első két autónak és mindjárt két magyar? 1901-ben ugyanis a Leinz fivérek vittek két Oldsmobilet Shanghaiba.  Nyolcvan-száz éve itt, Shanghaiban élt a legtöbb magyar Kínán belül, közöttük a leghíresebb Hugyecz, más néven Hudec László építész (lásd. Hudec Heritage Project).

A ma Kínában élő magyarok száma folyamatosan változik, hiszen van aki több mint húsz éve itt él, de a többség 1-2 évre (vagy csak hónapra) érkezik. Cégtulajdonos, informatikus, mérnök, tévés műsorvezető, modell, bébicsősz (nanny, Au Pair), diák, angoltanár egyaránt megtalálható közöttü(n)k. Mint ahogy egész véletlenül az első Kínában dolgozó külföldi helikopterpilóta is pont egy magyar.

A többség az alábbi öt városban él: Peking, Shanghai, Kanton, Shenzhen és Hong Kong, így nem meglepő, hogy ezeknek a városoknak a magyar közösségei saját levelezőlistával is rendelkeznek. A legaktívabb a Shanghaiban élő magyar kolónia, nekik Shanghai Kurír néven honlapjuk is van, mint ahogy a Facebookon is van egy csoportja a Kínában élő magyaroknak. Ehhez vagy a levelezőlistákhoz is csatlakozhatsz, ha hosszabb-rövidebb ideje te is Kínában élsz.

Comments are closed.